Ικαρία

άποψη υδρόμυλου από ψηλά

Στο μάθημα «Ικαρία» ερχόμαστε σε επαφή με τους υδρόμυλους και το φυσικό τοπίο του νησιού που κατά κάποιον τρόπο είναι σαν να τους γέννησε! Όμως, η κατασκευή και η λειτουργία των υδρόμυλων οφείλεται στη δημιουργικότητα και στην ικανότητα των ανθρώπων. Οι κάτοικοι της Ικαρίας, με ό,τι εργαλεία και υλικά είχαν διαθέσιμα έφταχναν υδρόμυλους για να αξιοποιούν τα τρεχούμενα νερά στα βουνά και στις κοιλάδες του νησιού. Σκοπός του μαθήματος λοιπόν είναι να γνωρίσουμε την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία των υδρόμυλων ταξιδεύοντας στο νησί της Ικαρίας.

Ικαρία και υδρόμυλοι

1
Εξερευνώντας έναν υδρόμυλο
25 λεπτά (ενδεικτικά)

Σε αυτήν την παρουσίαση ερχόμαστε για πρώτη φορά σε επαφή με έναν υδρόμυλο στην Ικαρία μέσα από μία εικονική περιήγηση!

2
Υδρόμυλοι, φυσικό τοπίο, και άνθρωποι
20 λεπτά (ενδεικτικά)

Στην παρουσίαση αυτή μιλάμε για την ιδιαιτερότητα του φυσικού τοπίου του νησιού με τις βαθιές κοιλάδες και τις ψηλές κορυφές και ψάχνουμε "κρυμμένους" υδρόμυλους. Τέλος, ερχόμαστε σε μία πρώτη επαφή με τις καθημερινές και αγροτικές εργασίες των ανθρώπων της εποχής.

Διαδρομή νερού και μηχανισμός

1
Πώς μεταφέρεται το νερό από το ρέμα;
15 λεπτά (ενδεικτικά)

Εδώ, επικεντρωνόμαστε στην πορεία του νερού και τις βασικές "στάσεις" του στο κτίσμα του υδρόμυλου, και ανακαλύπτουμε τη σημασία της φτερωτής.

2
Ο ρόλος της μυλόπετρας
40 λεπτά (ενδεικτικά)

Στην παρουσίαση αυτή επικεντρωνόμαστε στο δωμάτιο του μυλωνά και στο μηχανισμό γύρω από την μυλόπετρα που συνδέεται με την πορεία του νερού. Τέλος, ασχολούμαστε με δραστηριότητες κατασκευής γύρω από το νερό!

Υδρόμυλοι Ικαρίας και κληρονομιά

1
Η ζωή των ανθρώπων γύρω από τους υδρόμυλους
20 λεπτά (ενδεικτικά)

Στην παρουσίαση αυτή μαθαίνουμε για τη "ζωή" των υδρόμυλων μέσα από τους ανθρώπους τους.

2
Υδρόμυλοι σε κίνδυνο
45 λεπτά (ενδεικτικά)

Στην παρουσίαση αυτή βλέπουμε υδρόμυλους σε κίνδυνο και συζητάμε για την πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης, ερχόμαστε σε επαφή και δραστηριοποιούμαστε με έναν ακόμη υδρόμυλο μέσα από μία 360° περιήγηση.

Ανακεφαλαίωση

1
Γρήγορη ανακεφαλαίωση: υδρόμυλοι
7 απαντήσεις

Στην ανακεφαλαιωτική αυτή ενότητα απαντάμε σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής μέσα σε 3 λεπτά!

2
Περαιτέρω πηγές: υδρόμυλοι
5 λεπτά (ενδεικτικά)

Περαιτέρω διαδικτυακές και βιβλιογραφικές πηγές τους υδρόμυλους Ικαρίας και για την πολιτιστική κληρονομιά στη σχολική εκπαίδευση.

Προσθέσετε την πρώτη ανασκόπηση.

Παρακαλώ, συνδεθείτε για να αφήσετε μία ανασκόπηση